Monumenten

Dit monument is door de stichting onthuld tijdens haar Memorial Day op 3-9-2006. 
Coördinaten:  51°  5‘  4“  N,  5°  54‘  54“  E

“ In dankbare herinnering aan de vliegtuigbemanningen van de geallieerde strijdkrachten die van 1940-1945 vochten voor onze vrijheid en in deze gemeente zijn neergestort.” 

Het monument is ontworpen door Lei Hannen, beeldend kunstenaar uit Pey.Lei heeft in zijn ontwerp een propeller verwerkt, die aan de stichting is geschonken via Paul Smeysters van Hamilton Sundstrand uit Maastricht. Jan Pustjens van Metaalbewerkingsbedrijf Pustjens uit Echt heeft met veel geduld en vakmanschap de propeller verwerkt in het ontwerp van Lei Hannen.De tekst werd aangebracht door Wil Vergoossen en Jack Housmans, toenmalige bestuursleden van de stichting.

Het materiaal waaruit het monument is vervaardigd, bestaat naast uiteraard een originele vliegtuigpropeller, uit roestvrij staal en is geplaatst op een sokkel van roestvrij staal met een ondergrond van gebroken graniet. De propeller is bevestigd aan een V- vormige buis. Dit is het symbool voor Victory, voor onze bevrijders een bijzonder teken. Het letterbeeld staat ook voor de V van vrijheid, die wij door hun offers hebben gekregen. De gebogen lijn symboliseert bovendien een grafische lijn, die het verloop van onze vrijheid weergeeft, waarbij de stijgende lijn verwijst naar de bevrijding en de toekomst. De vleugel is open, open voor de volgende generaties om nieuwe invulling te geven aan onze vrijheid. Roestvrij staal benadrukt de onverwoestbare gevolgen van onze bevrijders. Het geheel is compleet gemaakt met een roestvrijstalen katheder, waarop de stichting de volgende tekst heeft geplaatst:   

“ zij vlogen voor een blijvend onbedreigde veiligheid voor ieder van ons”

    voor hen die de thuisbasis niet haalden….

Een herdenkingsteken bij een crashplaats.  

De stichting plaatst op of dichtbij alle crashplaatsen een herdenkingsteken. Hierdoor benadrukt zij de gebeurtenis, markeert zij de plaats en eert zij de crew, die zo’n groot offer heeft gebracht.Het herdenkingsteken geeft door zijn uiterlijk, dezelfde symboliek weer als het hoofdmonument. Daarnaast vormt het,door materiaalkeuze en vormgeving, een natuurlijk geheel met zijn omgeving Het ontwerp is van Lei Hannen uit Pey, het geheel is vervaardigd door Dré Bongaerts uit Slek en Jan Pustjens uit Echt. Wil Vergoossen en Jack Housmans, toenmalige bestuursleden van de stichting, verzorgden de tekst.   

De herdenkingstekens voor de crews van de desbetreffende vliegtuigen zijn te vinden:

Hawker Typhoon

 

 

 

Copyright © 2023 Stichting "Op Vleugels der Vrijheid"
Copyright © 2023 Stichting "Op Vleugels der Vrijheid"
Webdesign & CMS by Downdijk