Stichting "Op Vleugels der Vrijheid"

Welkom bij Stichting "Op Vleugels der Vrijheid"! Wij zijn een non-profitorganisatie die zich richt op het herdenken van alle vliegeniers van de geallieerde strijdkrachten die tijdens de Tweede Wereldoorlog met hun vliegtuigen zijn neergestort in de gemeente Echt-Susteren. Onze activiteiten omvatten het inventariseren van alle gecrashte vliegtuigen en hun bemanning, het plaatsen van herdenkingstekens op of nabij de crashplaatsen, het organiseren van herdenkingen en het zoeken naar nabestaanden van de gecrashte vliegeniers.

Daarnaast zetten wij ons in voor de educatie van jongeren door hen te betrekken bij onze ceremoniële herdenkingen, rondleidingen te verzorgen in de bunker van Abdij Lilbosch, historische militaire voertuigen uit WO II te tonen en gastlessen te geven. Door deze activiteiten beogen wij de kennis van de jeugd over de geschiedenis van hun eigen streek te vergroten en de barbaarsheid van een oorlog duidelijk te maken. Wij willen de betekenis van waarden en normen zoals vrede, vrijheid, onafhankelijkheid, respect, menselijkheid, mededogen en dankbaarheid benadrukken.

Wij zijn trots op ons hoofdmonument, dat op 3 september 2006 is onthuld tijdens onze Memorial Day. Het monument is ontworpen door Lei Hannen, een beeldend kunstenaar uit Pey, en bevat een propeller die aan ons is geschonken via Paul Smeysters van Hamilton Sundstrand uit Maastricht. Het materiaal waaruit het monument is vervaardigd, bestaat naast een originele vliegtuigpropeller uit natuursteen. Het monument draagt de tekst: "In dankbare herinnering aan de vliegtuigbemanningen van de geallieerde strijdkrachten die van 1940-1945 vochten voor onze vrijheid en in deze gemeente zijn neergestort."

Monument Op Vleugels der Vrijheid