Het ontstaan van de stichting “ Op Vleugels der Vrijheid.”

Op 10 september 1942 stortte een Short Stirling, een bommenwerper van de  Royal Air Force neer in een moerassig weiland naast Abdij Lilbosch in Pey.
Door de crash verloren 2 vliegeniers hun leven, werd 1 gevangen genomen, wist 1 te ontsnappen en zijn er 4 tot op heden nog steeds vermist. Bovendien kwamen verschillende koeien en paarden, die in deze wei stonden, om het leven en een aantal was ernstig verbrand.
De volgende ochtend kreeg Joep Jennissen, een 16 jarige boerenknecht, de opdracht het overgebleven, gewonde vee uit de wei te halen.

Joep Jennissen heeft zich vanaf 1999 als gemeenteraadslid van de fractie Meerten, o.a. ingezet voor de berging van de omgekomen bemanning van de bommenwerper. Toen dat niet mogelijk bleek, heeft hij gepleit voor een grafmonument ter plaatse, om hen te herdenken die hun leven gaven.
Na zijn dood in 2000, is dit initiatief overgenomen door Lijst Samenwerking in de persoon van de heer Jo Verheesen. Dit heeft er uiteindelijk in geresulteerd dat de gemeente Echt- Susteren een bedrag beschikbaar heeft gesteld voor plaatsing van een grafmonument.
Uiteindelijk heeft de stichting besloten alle vliegeniers van de geallieerde strijdkrachten te herdenken die met hun vliegtuig zijn gecrasht in de gemeente Echt- Susteren tijdens WO II.